Saksı çiçeklerinde dikkat edilecek en önemli konu bitkinin su ihtiyacıdır. Eğer bitki çok güneşli ortamda bulunuyorsa, su ihtiyacı daha fazla olacaktır.
Nemli bitkiler suyu daha çok sevdiği için, en azından günde bir kez yapraklarına su püskürterek ihtiyacını karşılayabiliriz. Suyu sevmeyen kaktüs gibi etli bitkilere 15 günde bir su takviyesi yapılabilir.
Bazı bitkilerin çiçeklenme süreleri daha zor olduğu için, en azından haftada bir kez gübre ihtiyacını karşılayarak çiçeklenme süreleri uzun tutabilir.
Bitki bulunduğu ortamdan rahatsızlık duyuyorsa, hastalık olarak yaprak ve çiçek dökmesi ortaya çıkar. Bitkinin bulunduğu yerin değiştirilmesi lazımdır. Bunlara dikkat edildiği sürece bitki daha sağlıklı olacaktır.
LİMON AĞACI BAKIMI
LİMON AĞACI BAKIMI:
Limon ağacı turunçgiller ailesinden olduğu için belli dönemlerde sulanması gerekir.Haftada 1 kere bir su bardağı kadar su verilmelidir.Güneş ışığı alacak bir yere konulmalıdır.Meyveleri olgunlaştıktan sonra yaprak dökmesi normaldirYapraklarını döktükten sonra budanması gereklidir.Bu sayede bir sonraki meyve oluşumu daha gür ve canlı olacaktır.Saksı dibinde su tahliye delikleri olmalıdır. Toprak için fazla gelen su tahliye olmalıdır.Aksi taktirde kökleri çürüme yapabilir.
MENEKŞE BAKIMI
Çiçeklenmesi için olabildiğince fazla ışık görmesi gerekir, ama bu ışık direk güneş ışınları olmamalıdır.
Menekşeler ışıklı ortamları severler, fakat direk güneş ışığına maruz kalmamaları gerekir.Toprağı sürekli
nemli tutulmalıdır.Haftada en az 2 kez sulanmalıdır.Sulama sırasında yaprak ve çiçeklerine su değmemesi
gerekir. Aksi taktirde yaprak ve çiçeklerinde lekeler oluşur.
AREKA BAKIMI
Her daim yeşil kalan evlerin ve ofisleri süsleyen areka.Direk gün ışığına çok fazla gerek duymayan bir bitkidir.
Kış ve yaz ayları oda sıcaklığında bakılmalıdır. Haftada bir kez sulanmalıdır.Güneş gören kısımlarında eğilmeler oluşacaktır.
Bunu önlemek için çiçeğin diğer kısımları ile yön değiştirilmelidir.
BENJAMİN BAKIMI
Benjamin bitkisi, alternatif ışık kaynaklarından da beslenebilir, bu nedenle direkt olarak güneş ışığı istemez. Hangi mevsimde olursa olsun, bulunduğu ortam, oda sıcaklığında olmalıdır. Direk güneş ışığına maruz kalan bölümlerde ışığa doğru eğilmeler gerçekleşebilir. Belli dönemlerde çiçeğin yönünü değiştirmek, bu eğilmeleri engelleyebilir. Haftada bir kez sulanmalıdır. 6 ayda bir vitamin takviyesi yapılabilir. Genel olarak yaprak dökmeleri normaldir.
BONSAİ BAKIMI
ç Mekan Bonsailer Nasıl Bir Ortamda Yetiştirilmelidir?
İç mekan bonsailer, direkt güneş ışığı almadan aydınlık bir yerde muhafaza edilmelidir. Bonsai, havadar ve nemli bir ortamda bakılmalıdır.
Bonsai Bakılan Ortamın Sıcaklığı Nasıl Olmalı?
Bonsai’nin ortam sıcaklığı 22 dereceyi geçmemelidir. Yaz aylarında Bonsai’yi sıcaktan koruma amaçlı evi sıklıkla havalandırmanız gerekmektedir. Kış aylarında ortamın kuru olması, yapraklarını dökecektir. O yüzden kış bahçesi ya da cam önünde muhafaza edilmelidir
Bonsai Neden Çok Yaprak Döker?
Bonsai sorunlarından biri hızla yaprak dökmesidir. Bu durumun en büyük nedenlerinden biri yanlış sulamadır.
Bonsai Nasıl Sulanmalıdır?
Bonsai’yi yağmurlama tekniğiyle sulamak gerekir, aynı zamanda saksı altındaki fazla su drene edildikten sonra, yaklaşık 30 dakika sonra tekrar aynı şekilde sulanmalıdır. Böylelikle toprak tamamen nemlenecek ve kök çürümesi engellenecektir.
Bonsai Çürümeye Başladıysa Tekrar Nasıl Sağlıklı Hale Getirilir?
Bonsai’nin çürümeye başlamış ve çürümüş köklerin temizlenmesi gerekir.
DİEFENBAHYA (DİFENBAHYA) BAKIMI
Difenbahya ev ve işyerlerinde büyütülmesi çok basit bir bitkidir.Uzun ve geniş yaprakları mevcuttur.Difenbahya rahat gelişebilmek için güneş ışığına ihtiyaç duyar.Yaz aylarında haftada 2 kez sulanmalıdır. Kış ayları ise haftada 1 kez yeterlidir. Yılda bir kez gübreleme yapılabilir.
ANTORYUM BAKIMI
Antoryum en basit çiçek bakımına sahiptir. Genel olarak kırmızı çiçeklere sahiptir. Haftada 2 kez sulanması yeterlidir. Direk güneş ışığından korunmalıdır. Kuruyan yaprak ve çiçekler kesilmelidir. Yılda 1 kez vitamin takviyesi yapılabilir.
GUZMANYA BAKIMI
Guzmanya doğrudan güneş ışığına gerek duymayan bir saksı çiçeğidir. Genel olarak kırmızı çiçeklere sahiptir. Haftada 2 kez sulanması yeterlidir. Direk güneş ışığından korunmalıdır.Yılda bir kez vitamin takviyesi yapılabilir. Guzmanya çiçeği genel olarak yaz ayları çiçek açar. Kış aylarında soğuktan korunmalıdır.
KALANŞO BAKIMI
Tüm dünyada sevilerek yetiştirilenbir bitkidir kalanşo.Sevilme nedeni minik minik bir çok çiçeğinin buket oluşturması yanında kolay bakımı ve uzun süre çiçekli kalmasıdır.İyi drenajlı toprakları sever. Kaktüsler için hazırlanmış toprak karışımı veya torf - kum karışımı yetiştirme ortamı olarak kullanılabilir.Yüksek sıcaklıklardan pek hoşlanmaz, yazın açık alanlara taşınabilir, yalnız soğuklar gelmeden tekrar içeri alınmalıdır.Kalonşe etli yapraklarında su depolar bu yüzden fazla suya ihtiyaç duymaz. Yazın toprak yüzeyi hafif kuruyunca sulanmalıdır.
ATATÜRK ÇİÇEĞİ BAKIMI
Atatürk çiçeği en iyi aydınlık, ancak doğrudan güneş almayan yerlerde yetişir. Günde en az 6 saat gün ışığı alması gelişimi için şarttır. Atatürk çiçeğinin parlak renkleri uzun sürsün isteniyorsanız gündüz sıcaklığının 21 derece üzerine çıkmamasına dikkat edin. Saksılar kalorifer peteği, klima, şömine ve sobalardan uzakta bulunmalıdır. Atatürk çiçekleri orta derecede nemli toprakları severler. Saksınızı toprak yüzeyi kuruduğu zaman sulayın. Saksıyı sularken çok önemli nokta tabakta su bırakmamaktır. Mevsimlik bir çiçektir yapraklarını dökmesi çok normaldir.
YUCCA(YUKA) BAKIMI
Yuka Bitkisi Hakkında: Yuka bitkisi ülkemizde yetiştiriciliğinin yaygınlaştığı, salon ve ofis bitkilerindendir. Dekoratif yaprakları için yetiştirilirler. Yaprakları parlak yeşil, iç kısımlara doğru biraz daha açık renkli, geniş şerit şeklinde, dekoratif bir iç mekan süs bitkisidir. aydınlık ancak direk güneş ışığı almayan yerlerde yetiştiriciliğini yapın. Direk güneş ışığı bitkinin dekoratif yapraklarına zarar verecektir. Ayrıca çok güneşe maruz kalması durumunda bitkinin yapraklarında sararmalar meydana getirir. Yuka bitkisi nem gereksinimi yüksek olan bir bitkidir. Yapraklarının güzel görünmesi ve gelişmesi için ortamın nemli olması gerekir. Yazın çok sıcak havalarda yapraklarına bol bol klorsuz su püskürtmeniz gerekmekte. Yapraklarını nemli bir bezle de dikkatli ve zarar vermeden silebilirsiniz.Yazın bolca suya gereksinim duyar. Toprağı nemli kalmalıdır.
SPATİFİLYUM(SPATİ) BAKIMI
Spati adı da verilen Spatifilyum bitkisi, dolaylı ışıklardan faydalanır, doğrudan ışığa gereksiniz duymaz. Ancak güneş ışığını gören kısımları ışığa doğru bir eğilim gösterdikleri için, sakısyı arada bir çevirmek ve bu eğilimlerin dengeli bir şekilde olmasını sağlamanız gerekir. Spati bitkisi hava akımlarından çabuk etkilendiği için çok soğuk ve çok sıcak ortamlarda bulundurulmamalıdır. Yılda en az bir kere topraktan vitamin ve mineral desteği yaparak besin verilmelidir. Saksı değişimi ise sıcakların başladığı mayıs ayında yapılmalıdır.Havanın soğuk olduğu kış aylarında bitkiyi mümkün oldukça az sulamalısınız. Yazın ise suya ihtiyacı artacağından daha fazla sulamalısınız.
DRACAENA MARGİNATA BAKIMI
Dracaena Marginata bakımı çok kolay, ihmallere dayanıklı, sulama düzensizliklerinde (çok aşırı susuz kalmadıkça) büyümeye devam eden, yetersiz gün ışığına bile uyum sağlayan bir süs bitkisidir.
Yaprakları genelde kızıl çizgili olup yeşil renk daha hâkimdir. kuvvetli güneşte yetişirse bordo kızıl renkler hakim olur. Dracaena Marginata Colorama cinsinin yaprakları yeşilden çok pembeli ve sarımsı çizgili olur.İlkbahar ve yaz boyunca toprak nemini kaybedince (ama kupkuru olmadan önce) sulamalısınız. Sulama sabahleyin yapılmalı.Fazla uzarsa kısaltabilirsiniz. Budanan bir dal, uç kesik kısmına yakın birkaç filiz çıkarır, çok dallı olur.
AÇELYA BAKIMI
Açelya bitkisi doğrudan ışığa gerek duymadan aydınlık ortamda yaşayabilir..Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakma çiçeğin yapraklarına veçiçeklerine fayda sağlamaz.Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacını tamamen gidermek için haftada en az iki kere sulanmalıdır.Su bitkinin her bölümüne ulaştırılmalıdır.
Yılda bir kez vitamin takviyesi yapılabilir.
SUKULENT BAKIMI
Sukulent dikensiz bir kaktüs türüdür. Suyu çok fazla sevmez, çünkü kendi suyunu yaprağı içinde depolayabilir. Ortalama 15-20 gün susuz kalabilir.15-20 günde bir hafif bir şekilde sulaması yapılmalıdır.Aydınlık ortamı sever. Yılda bir kez çiçekleri olur. Radyasyonu toplama özelliği olan sukulent,evinize ve ofisinize estetik bir boyut kazandıracaktır.Sukulent çok hızlı uzayan bir bitkidir.
Sukulent Çoğaltma: Sukulent bir çok çeşiti mevcuttur. Hemen hemen hepsinin çoğaltılması aynı şekilde yapılır. Çiçeğin kopan yaprakları
toprak üzerine bırakıldığında çiçek kendiliğinden köklenme yapacaktır. Kök oluşumu tamamlanınca dikim yapılabilir.